Tidningspremiär

The Force News

Dagen är här! Timmen är kommen! Jublets skälvande minut har inträtt! Kort och gott: releasen är fulländad och det första numret av The Force News har landat på just ditt frukostbord, men hur nådde vi egentligen hit? Och varför då? Vad är det egentligen vi vill uppnå? Jag passar på att sno åt mig lite av utrymmet för att berätta om arbetet med vår tidning.

Tanken att ge ut någon form av publikation har funnits länge på Individkraft. Det har pratats och viskats i kulisserna, och möjligheter har vägts mot varandra. Ska vi ha en webbtidning? Ska vi ha ett nyhetsblad? Att själv ta risken att dra igång större projekt som mycket väl kan gå i stöpet är en sak; men att dra med sig ett tiotal aspirerande journalister i en sådan sak är något helt annat. Vad ska vi göra, och hur ska vi göra det? Må vara att vi hade personal som kan allt från konst och hantverk till datorer och musik, textiltryckeri och knyppleri av olika slag, men handledare i redaktionellt arbete? Nej, det hade vi verkligen inte!

Inte förrän Ullis började jobba hos oss. Ullis hade jobbat med tidningsarbeten på DV tidigare och ingöt både mod och kunskap. Vi hade ett möte, Ullis, Madelene och jag för att diskutera möjligheterna att erbjuda tidningsarbetet som en särskild aktivitet. Jag måste erkänna att mitt eget hinder att gå in i rollen som samordnare av en tidning nog var mitt eget hjärnspöke.

(Flera personer som målar, spelar musik och fåller på med digitalmedia samt fotograferar. AI Genererad bild)

Det här är deltagarnas tidning.

Tänk om det går åt skogen? Står då inte jag där i kaoset, i motsättningarnas mitt, som ett monument över hur hela projektet raserats med texten ”Jag är ansvarig nedklottrad i pannan, och med sprucken stämma piper ut något i stil med ”Jag är ju egentligen IT- handledare som någon slags ursäkt? Mähända. Vad Ullis sa på mötet var precis vad jag behövde höra för att på allvar våga ta mig ann uppgiften att samordna tidningsarbetet: Det blir vad det blir! Låt det få vara vad det är! Det är ju inte DU som ska göra tidningen!

(Närbild på tidningen The Force News. . Foto: Andreas Melin)

Nej, det här är  allt annat än min tidning. Det är inte ens Individkrafts tidning egentligen. Det här är deltagarnas tidning.

Jag samordnar arbetet och föreståndaren för LSS är ansvarig utgivare, men tidningen är deltagarnas, och dess utformning är resultatet av vårt gemensamma arbete. Vi har diskuterat de saker som behövts diskuteras, haft omröstningar de gånger vi behövt majoritetsbeslut och vi har peppat varandra när arbetet känts tungt.

Till vår fördel  kan räknas att vi valt bort alla deadlines för att lägga fokus på kvalité och genuinitet. En lyx få redaktioner förunnat när prenumerantstockar ska förströs med avtalsenliga utgivningsdatum och presstöd är inblandat. Vi kan göra så eftersom vi inte är som andra tidningar, vår tidning är precis som vårt namn antyder en tidning som sätter just den som skriver i centrum. Ingen i vår redaktion ska få känna press av kvoter att fylla eller datum att passa; vi gör det vi gör för att vi vill göra det, och vi gör det på det sätt som passar oss själva bäst. Vi går helt enkelt vår egen väg och bestämmer själva vad vi tycker är bra!

Joel S.
Redaktionssamordnare

The Force News

Vill du lära dig mera?

Mer bloggposter från våra handledare!​

(It's not fair having 12 pairs of legs med Aimee Mullins)
Individkraft
admin789

En Inspirerande Syn på Mångfald

Stockholm Göteborg Örebro Nacka Solna Järfälla För Handläggare En Inspirerande Syn på Mångfald Ett TED Talk av Aimee Mullins Idag skall vi ta del av

Lär mer »
(Developing Social Skills through Dungeons & Dragons med Jamie Flecknoe)
Individkraft
admin789

Kan spel vara utvecklande och en utbildning?

Kan spel få dig att lära dig att samarbeta och förstå andra bättre? Kan spel vara en chans att utveckla sociala färdigheter, som kommunikation och problemlösning, i en trygg och rolig miljö?Tänk om spelen kan lära oss färdigheter som kan hjälpa oss i verkliga livet?

Lär mer »
(En glad kvinna med utsträkta armar. AI Genererad bild)
Brommaplan LSS
admin789

Utskrift av bilder

Visste du att till skilnad mot gamla kameror som använde film, så blir våra bilder olika stora beroende på vilka inställningar vi har, men att vi aldrig märker det i mobilen?

Lär mer »
(Flera personer i olika åldrar och nationalitet jobbar med Cyanotopi. AI Genererad bild)
Brommaplan LSS
admin789

Vet du vad Cyanotypi är?

Häng med på en tidsresa tillbaka till 1800-talet och upptäck cyanotypins blåa underverk, och se hur du kan skapa dina egna cyanotypitryck.

Lär mer »
(Flera personer som målar, spelar musik och fåller på med digitalmedia samt fotograferar. AI Genererad bild)
Henriksborg LSS
admin789

Tidningspremiär – The Force News

Tanken att ge ut någon form av publikation har funnits länge på Individkraft. Det har pratats och viskats i kulisserna, och möjligheter har vägts mot varandra. Ska vi ha en webbtidning? Ska vi ha ett nyhetsblad?

Lär mer »

Våra olika kreativa aktiviteter - för aktivt lärande och utveckling!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *